Thuiswerken, een zegen of een vloek?

Aan een goede vriend met drie kinderen heb ik gevraagd zijn ‘dagje thuiswerken’ eens te beschrijven.

Na een veelzeggende grimas kwam hij met zijn verhaal.

‘Echt het gaat ‘perfect’, een groot voordeel is mijn vervallen reistijd, maarrr….. ik heb er wel wat anders voor terug gekregen. Ik zal je mijn dag van gisteren vertellen.’

‘Oké, ik kan wat later opstaan, omdat ik geen 45 minuten naar het bedrijf hoef te rijden. Maar dan gaat het los. Zoals gebruikelijk verzorg ik samen met mijn vrouw het ontbijt voor de kinderen. Normaliter breng ik dan de kinderen naar school, maar dat gaat nu ff anders. De kinderen krijgen thuisles, ja, via de pc. Wanneer zij zijn opgestart, kunnen mijn vrouw en ik aan de bak. Voordat ik mijn laptop op de eettafel opengeklapt heb om te gaan werken, begint het al, ‘Pap, mijn computer doet het niet?’, ‘Waar is mijn schrijfblok?’, ‘Mijn pen is leeg’ etc. etc. en in tussentijd gaat mijn telefoon. Eindelijk belt mijn belangrijke klant terug, dus ik gris de telefoon van tafel en ga in de gang staan om enigszins ongestoord te kunnen bellen. Krijgen die ‘schatjes’ van mij ook nog ruzie en tot overmaat van ramp gilt mijn vrouw het hardst van allemaal. Als een dolle ren ik naar de slaapkamer om zonder al te sterke bijgeluiden het gesprek te kunnen voeren. Tuurlijk ligt mijn laptop nog of tafel en kan ik niet tussentijds nog wat gespreksnotities maken. Man, man…. wat een stress krijg ik ervan om in de herrie of zittend op mijn bed een belangrijk telefoongesprek te moeten voeren. Helaas ontbreekt het aan een vrije werkruimte in mijn appartement.

Als ik weer aan de eettafel kom, zit het hele gezin vol in de lessessie van school. Moet ik eerst nog de kat van tafel jagen en nog voordat ik kan gaan zitten bestoken ze mij al met verzoeken om te helpen, omdat ze er helemaal niets van snappen. Tja, mijn vrouw kan er ook maar één tegelijk helpen.

Zoals de dag ervoor belooft het wéér een heel lange dag te worden. De telefoon zet ik dan maar uit, eerst de kinderen op gang helpen voordat ik zelf aan de slag kan. Evenals gisteren maak ik dan maar ‘s avonds af wat overdag niet lukt.

 

Ik doe mijn best alles voldoende tijd te geven, maar het lukt mij gewoon niet. Concentratie is er niet, ik krijg nek- en rugpijn van de eettafelstoel en ongestoorde communicatie met klanten en collega’s is nauwelijks mogelijk. Ik betrap mij erop dat ik vaker en meer aan de koffie met koek ga om even los te komen van de tafel.
Normaal ga ik me na een stressvolle dag in de sportschool lekker uitleven, maar die is nu ook gesloten. Ik slaap slecht, ik eet ongezonder en bewegen doe ik al bijna niet meer. Ik hoop dat deze corona-ellende snel voorbij is.’

Ik heb hem geadviseerd de Symion Thuiswerk-monitor in te vullen en de uitkomst met zijn leidinggevende te bespreken.

 

 

 

 

 

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit op je favoriete social media!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print