Persoonlijk werkgeluk als ultiem doel?

Onderzoek werkgeluk

Vorige week verscheen het WRR-rapport over ‘werkgeluk’. Op basis van uitgebreid onderzoek stellen de onderzoekers dat vijf pijlers het geluk bepalen: persoonlijk contact, waardering, vrijheid, zingeving en persoonlijke ontwikkeling.

Als iedere medewerker zijn of haar werkplek deze ‘pijlers’ ervaart, dan voelt die medewerker zich gelukkig. En dat is mooi, want gelukkige medewerkers presteren beter. Dat is weer goed voor (de resultaten van) het bedrijf. Daar wordt de gehele organisatie gelukkig van.

Vijf pijlers

Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Wat kun je allemaal doen om te bereiken dat iedereen zich gelukkig voelt? In de berichten die over dit onderzoek verschenen komen voorbeelden van bedrijven langs waar men deze pijlers ver heeft doorgevoerd. Belangrijkste uitgangspunt is dat de mens centraal staat. Geef elkaar veel aandacht, communiceer, regel voldoende speelruimte (vrijheid) en vul elkaar(s kwaliteiten) aan om doelen te halen. Dit is in veel organisaties (nog) niet vanzelfsprekend. Een van de belangrijkste belemmeringen is misschien wel het management. Wanneer managers, met de beste bedoelingen, hoge targets stellen, druk uitoefenen en daarmee onbedoeld dwingend sturen, is het gedaan met het geluksgevoel. Minder management (of minder managen) geeft meer vrijheid.

Verantwoordelijkheid

En hiermee kom ik direct op een volgende cruciale voorwaarde. Dit vergroten van vrijheden lukt alleen goed in situaties waarin medewerkers hun verantwoordelijkheid op de juiste manier oppakken. Zelfsturing, want dat wordt het, vraagt van medewerkers een groot vermogen om zich aan de doelen van de organisatie te committeren en hier met collega’s afspraken over te maken hoe die zo efficiënt mogelijk te bereiken. Dat moeten mensen leren. Je kunt niet op vrijdag besluiten dat vanaf maandag iedereen in vrijheid samen moet werken aan de doelen van de organisatie. Dat gaat niet goed. De plotselinge vrijheid zou alleen maar onduidelijkheid scheppen en mensen doodongelukkig maken.

Anders vasthouden

Misschien is dit wel de belangrijkste hindernis die moet worden overwonnen: je moet je als organisatie een tijdje door een ongelukkige periode heen werken om uiteindelijk met z’n allen gelukkiger te worden. Het kan, maar het vraagt een grote inzet van iedereen, te beginnen met het management. Zij moeten het meest loslaten. Of, beter gezegd, anders vasthouden. Zij bepalen de vrijheden van medewerkers en zij geven hen waardering. Managers verbinden hogere doelen aan hoe medewerkers daaraan kunnen bijdragen en sporen diezelfde medewerkers aan zich verder te ontwikkelen.

Wat maakt dat een manager maximaal werkgeluk zal ervaren? Wat heeft hij of zij daarvoor te doen?

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit op je favoriete social media!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print