Duurzame Inzetbaarheid / vitaliteit….. modewoorden of noodzaak?

Wat is eigenlijk de betekenis van het begrip duurzaam?

Volgens het genootschap van onze taal betekent dit onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’. Als u dit leest en begaan bent met uw leefomgeving moet dat een heel warm gevoel opleveren. Maar wanneer is een product duurzaam? Het voedingscentrum kent bijna 100 keurmerken zodat wij als consument het ‘juiste’ artikel kunnen kiezen.

Maar weten we eigenlijk wel waar zo’n label voor staat, of waar het product aan moet voldoen om een ‘groen’ label te krijgen? Duurzaam gevangen vis…., heeft niets met het visnet te maken. Nee, het staat eigenlijk voor ‘gevangen vis met respect voor het ecosysteem om overbevissing tegen te gaan’. Dit, om uiteindelijk meer rendement te krijgen uit de viswateren.

Duurzaam ondernemen

In een onderneming zou het eigenlijk net zo moeten gaan, meer rendement in uw bedrijf door op een duurzame manier uw medewerkers vitaal inzetbaar te hebben maar vooral ook te houden.

Helaas bestaat er nog geen keurmerk of certificering voor ondernemingen waarvan hun medewerkers duurzaam vitaal inzetbaar zijn. Het op maandagochtend afwachten hoeveel ziekmeldingen er binnen komen en daar het reeds bestaande ziekteverzuim bij optellen, geeft totaal geen beeld over de inzetbaarheid van uw medewerkers. Duurzame inzetbaarheid richt zich op het behoud van inzetbaarheid van uw medewerkers. Een basis hiervoor is dat er een goed beleid gevoerd wordt ter preventie van uitval door ziekte voor nu maar óók voor later. Dit zijn geen vage begrippen maar concreet meetbare determinanten bij uw medewerkers. Hierin leunen we op drie pijlers:

  • Zijn uw medewerkers fysiek en psychisch in staat het werk nú maar ook in de toekomst uit te voeren?  
  • Zijn uw medewerkers, door ontwikkeling en bijscholing in staat blijvend productief en betaald werk te vinden en zijn ze multifunctioneel inzetbaar?
  • Zijn uw medewerkers door hun mentale vitaliteit, betrokkenheid en motivatie maximaal productief?

De ideale medewerker

De ideale medewerkers zijn fit, inventief, vakbekwaam, productief, gemotiveerd, altijd overal inzetbaar en nooit ziek. Gefeliciteerd als uw medewerkers dit allemaal zijn, maar is dit te handhaven? En als uw medewerkers niet allemaal zo zijn, kunnen wij hier samen aan werken deze weg in te slaan. Er zijn vaak zeer veel niet direct zichtbare substantiële afbreuk factoren die werkplezier, vitaliteit en rendement nadelig beïnvloeden. Duurzame inzetbaarheid is er op gericht om medewerkers gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te houden. ​Wegens de verhoging van de pensioenleeftijd (vergrijzing) en het feit dat er steeds minder jonge werknemers op de arbeidsmarkt verschijnen (ontgroening) moet voor werkgevers en organisaties duurzame inzetbaarheid een belangrijk aandachtsgebied zijn. Regelingen op het gebied van vervroegd uittreden en sociale voorzieningen zijn niet meer vanzelfsprekend. Werknemers moeten veelal tot hun 67e doorwerken.

      De definitie van duurzame inzetbaarheid is: het inzetbaar zijn en blijven
vanaf de eerste werkdag tot en met pensionering.

Duurzame inzetbaarheid moet vanuit het perspectief van de organisatie én de medewerkers worden bezien: het beoogde doel: gezonde, fitte werknemers dragen optimaal bij aan een fitte organisatie. Op alle niveaus moet het de ambitie zijn om hieraan te werken en te anticiperen op steeds sneller veranderende omstandigheden. Partijen moeten in hun eigen en in elkaars belangen investeren.

Het beoogde doel: voor allen duurzaam, productief en vitaal naar pensionering.

Graag maakt Eef Spies (Register Consultant Duurzame Inzetbaarheid) van Symion een afspraak met u om de mogelijkheden te bespreken.
Telefoon: 06 21214390

 

 

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit op je favoriete social media!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print