Al toe aan ‘de week van de werkstress 2020’?

1,3 miljoen Nederlanders kampen met burn-out klachten
TNO stelt bij aanvang van ‘de week van werkstress 2019’ dat in 2018 bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers te kampen hadden met burn-outklachten. De kosten van aan werkstress gerelateerd verzuim zijn in 2017 al opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Deze informatie is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Stress van werkstress
Per werknemer kostte dit gemiddeld aan loondoorbetaling € 8.100,-. Een voor ondernemers en organisatie een niet te negeren kostenpost. TNO heeft ook de oorzaken hiervan onderzocht. Het toenemend technologiegebruik is één van de oorzaken. Van alle werknemers maakt 60 procent bijna de hele dag gebruik van de pc of smartphone. Van de werknemers die bijna de hele dag online zijn, geeft bijna de helft aan te verzuimen door werkstress. Bij mensen die maar af en toe de PC of smartphone gebruiken voor de communicatie, is dat ‘slechts’ 22 procent.
Bijna een derde van de ondervraagden ervaart een informatie-overload: zij krijgen zo veel informatie binnen dat ze het niet meer kunnen verwerken. Daarvan verzuimt meer dan de helft door werkstress.

Brandje blussen
Een goede aanpak van werkstress is meer dan een brandje blussen door een coaching gesprekje of even een mindfulness training te volgen. Ga voor een lange termijn strategie om juist te vóórkomen dat er sprake is van uitval door werkstressbeleving of ziekte. Voorkom onnodige hoge kosten.
Onderzoek, analyse en een daaraan gekoppelde pragmatische aanpak zal een win-win situatie opleveren voor werkgever én werknemer. Laat werkstress u geen stress opleveren.

Vraag Symion naar de mogelijkheden om bestaande werkstress op te lossen en werkstress in de toekomst te voorkomen.
Eef Spies 06 – 21214390

Deel dit met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gerelateerde blogposts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit op je favoriete social media!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print